21. kolovoza 2023  je u prostorima OŠ Augusta Cesarca u Krapini otvorena 23 ljetna škola informatike. Informatičke učionice osnovnih škola i veleučilišta u Gradu Krapini i ove godine su domaćini Ljetne škole informatike. Osim njih učenici su se vratili u klupe u Začretju, Zlataru i Brestovcu. Znanja i vještine razvijamo i dalje, po dvadeset treći puta i širimo se. Organizatori škole su KRIK, OŠ Augusta Cesarca, OŠ Sv. Križ Začretje, Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina, Srednja škola Zlatar i Osnovna škola Stjepana Radića, Brestovec Orehovički. Podršku i potporu dali su Grad Krapina, Hrvatski savez informatičara, Krapinsko-zagorska županija i Zajednica tehničke kulture KZŽ. S velikom radošću dočekujemo učenike, studente i nastavnike Krapinsko – zagorske županije.
Sve prisutne pozdravila je ravnateljica OŠ Augusta Cesarca, gospođa Matilda Juričev Žigman i voditelj ljetne škole Miljenko Ilić, učitelj informatike.
Sadržaji Ljetne škole informatike realiziraju se u 2 osnovne škole i Veleučilištu u Krapini, u Začretju, Zlataru i Brestovcu kroz 17 radionica za oko 150 polaznika. Ove godine ljetna škola informatike došla je bliže onima zbog kojih je tu, a to su učenici. Prilagodili smo sadržaje svih radionica našim polaznicima.
Glazbeni pozdrav uputila nam je Lorena Štehec, učenica OŠ Augusta Cesarca sa pjesmom “Krapina naša”.
Sustavan rad s mladim informatičarima jedna je od središnjih zadaća Hrvatskog saveza informatičara, a Hrvatska zajednica tehničke kulture daje važan doprinos popularizaciji znanosti i tehnike. Udruge i nacionalni savezi osobitu pozornost posvećuju izvanškolskom obrazovanju djece i mladih.
U ime Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog saveza informatičara prisutnima se obratio gosp. Alen Spiegl, član upravnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture i jedan od idejnih začetnika škole informatike.
Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik gosp. Zoran Gregurović ovom prilikom se prisjetio prvih škola informatike i poručio je kako su danas mladi puno više na računalima, mobitelima i tabletima nego prošle generacije te zbog toga će Grad i dalje podržavati radionice.
Važnosti koje predstavlja znanje informatike, ali i potrebe za odricanjem svjesna je zamjenica župana Jasna Petek. Jako je lijepo i pohvalno kad djeca izaberu jedan tjedan svog odmora provesti u Ljetnoj školi informatike. To samo govori koliko su željni znanja i druženja te koliko žele raditi na sebi.
Ljetnu školu informatike otvorio je David Klasić, učenik šestog razreda OŠ Augusta Cesarca i sudionik županijskog natjecanje iz informatike.